İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BİNASI YARIŞMA PROJESİ, İSTANBUL, TÜRKİYE


İstanbul Büyükşehir Belediye Binası Projesi, ödüllü bir ulusal mimari yarışma projesidir.

Proje alanı, Boğaziçi Köprüsü ve Asya yakasına giden ana yolun bitişiğinde Avrupa yakasında yer almaktadır. Arazi ve komşu park, her iki taraftaki yollarla çevrili tarihi bir anıt ve bir türbe tarafından taçlandırılmıştır.

Önerilen Belediye Binası kompleksi , insan ölçeğini ve komşu anıtları referans alarak düşük katlı bir komplekstir. Kapalı alanı 220.000 m2'dir. Hilal benzeri bir düzen 0.00m seviyesinde merkezi bir dairesel plaza tanımlar. Periferik ofis alanları meydanın üç kat altında ve dört kat üzerinde yer alarak rüzgardan ve çevresindeki yolların toz ve gürültüsünden izole edilir. 0,00 m altındaki periferik alanlar -13,00 m seviyesindeki iç avlu-bahçelerden den ışık ve hava almanın keyfini çıkarır. Hilal ağzı Anıt Park'a doğru açılıyor ve Belediye Meclisi’nin ‘vatandaşın buluşma noktası’ olarak algılanan dairesel meydanı ile birleştiriyor. Meydanda, çevredeki dairesel zemin katın şeffaf ayaklarından şehir manzarasının ve ufkun manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.Dairesel meydanın altındaki üç bodrum katı otopark olarak hizmet vermektedir. Radyal olarak yönlendirilmiş yedi sekiz dokuz katlı dikdörtgen blok, İmparatorluk Şehrinin efsanevi "yedi tepe manzarasını" sembolize eder ve çevresel dairesel ofis kemeriyle dik açılı olarak kesişir. Döşemeleri, aşağısında sütunsuz bir alan oluşabilmesi için kablo ile desteklenmiştir.
Parkın karşısındaki terminal bloğunda, Belediye Başkanlık Büroları, yumurta şeklindeki bir oditoryum, bir sergi fuayesi ve sonunda devasa bir serbest çatı altında yarı küresel Konsey Toplantı Salonu bulunmaktadır. Meclis Salonu plazaya karşı saydamlaşıyor ve hafif eğimli bir amfitiyatro vatandaşların basamaklara oturmasını ve Belediye Meclisinin dışardan gelen tartışmalarını takip etmesini sağlıyor.Belediye binası ve amfitiyatro arasına su jetleri ile zenginleştirilmiş bir yansıtan havuz yerleştirilir. İki yaya köprüsü çevre yoluna uzanır ve kompleksi şehir dokusuna bağlar. Hafta sonları ve kapalı günlerde halk, Belediye Binası, plaza ve Anıt Parkı'nın etrafında dolaşabilir.

Mimar Bernd Seidel ve Almanya'nın Berlin kentindeki meslektaşları proje ekibinin bir parçası olmuşlardır.





 « Gerı