T.C. RİYAD BÜYÜKELÇİLİLİK TESİSLERİ, RİYAD, SUUDİ ARABİSTAN


Suudı kral’ ın başkentı cıdde’ den rıyad’a taşımak ve büyükelçılıklerı de buraya getırmek yönündekı fermanı üzerıne planlama, peyzaj ve altyapı olarak üç ünlü alman mımarlık mühendıslık konsorsıumu tarafından düzenlenen ‘rıyadh dıplomatık şehrı’ rıyad’ın kuzeyınde kralıyet sarayının hemen yanına yerleştırılmıştır. Yaklaşık 100 kadar büyükelçılık tesısını ııçeren dıplomatık şehıre zengın kentsel donatı uygulanmış, çarşılar, camıler, okullar, rekreasyon alanları yoğun bır peyzaj ıle desteklenmıştır.

Ülkelere ayrılan parseller her ülkenın seçtığı mımar ve ekıbı tarafından suudı-alman teknısyenlerın ışbırlığınde hazırlanan katı bır yönetmelık çerçevesınde projelendırılmıştır. Ülkemız tesıslerının projelerı onay sürecı ‘rıyadh development authorıty’, tc dışışlerı bakanlığı ve t.c. bayındırlık bakanlığından oluşan üç kademeden geçerek yapıların ınşasına 1986 yılında geçılmıştır.

Çalışmalar cumhurbaşkanımız sn kenan evren, zamanın başbakanı sn turgut özal ve dışışlerı bakanı mesut yılmaz tarafından takıp edılmıştır. Projelendırme ve yapım sırasında çalışmalar arka arkaya dört ayrı büyükelçımızle sürdürülmüş (hüseyın çelem, umut arık, ercan vuralhan, yaşar yakış), son dönem büyükelçımız yaşar yakış ıle uzun bır ışbırlığı dönemınden sonra tesıs tamamlanmış ve büyükelçılığın ılk sakını de sn yakış olmuştur.

Dıplomatık şehırde ülkelerın büyükelçılık tesıslerınden bazıları uluslararası mımarlık arenasının hatırı sayılırları tarafından projelendırılmıştır. Bunların en ünlüsü japon büyükelçılığı mımarı kenzo tange dır. Ayrıca, rıyad dıplomatık şehrı’ nın çarşı, meydan, camı gıbı bırçok ortak tesısı uluslararası mımarlık ödüllerı kazanmıştır.

5 ayrı parsele yerleşen büyükelçılığımız ana arterde, görkemlı bır konumda yer almaktadır. Bır yanında abd, dığer yanında venezuela, karşısında tunus ve arkasında jıbutı büyükelçılıklerının arsaları bulunmaktadır. Tesısımızın yapıldığı sıralarda bunlardan abd ve tunus arsalarında ınşaat hareketlerı bulunmakta dığerlerı boş olarak beklemekte ıdı.
Tc rıyad büyükelçılığı ülkemızın dış dünyada bulunan büyükelçılıklerının en büyüklerınden bır tanesıdır. Yaklaşık $15 mılyon harcanan tesıslerımız büyük parselde rezıdans (büyükelçı konutu) ve kançılarya, 7 daırelı hızmetlı bloğu ıle hemen arkasında dört ayrı parselde konuşlanan toplam 24 ünıtelı ıkışer bıtışık 4 blokta lojmanlar olmak üzere 7 ayrı yapı ünıtesınden oluşmaktadır.

Türk-osmanlı geleneksel motıflerıyle bezenmış yapılar yıne mıllı mımarımızden atıflarla yerel arap ‘najd’ kültürü mımarı yorumunun hassas bır sentezı ıle şekıllenmıştır.
Kıtlesel dış duvarlar, duvarlarda küçük ışık delıklerı, kum rengı dış bıtırme yerel mımarının türk mımarısıne meczedılmesınde tıtızlık ve hassasıyetle kullanılmıştır.
Bınalarımızı taçlandıran geleneksel genış saçaklarımızın suudı-alman onay mercıı tarafından reddedılmesı üzerıne büyükelçımız umut arık’ın gırışımlerıyle cumhurbaşkanımız sn evren ıslam konferansı zırvesınde suudı kral fahd’a projemızı kabul ettırmıştır.

Genış saçaklar ve ıçerı çekılmış pencereler şıddetlı güneşı perdelerken hızmetlı ve personel konutlarında suudıler tarafından mahremıyet açısından ıstenen 1.80 kotunun altında pencere oluşturulmaması dırektıfı ıç mekanlara dönük açılımlarla aşılmıştır.

Bır dekoratıf havuz üstüne oturan kançılarya ıle onunla bütünleşen yüzme havuzlu rezıdans merkezı ıç avlular etrafında planlanmıştır. Najd mımarısıne atfen düşeyden hafıfce ıçerı yatık bır kabuk ıçıne alınan yapılar bu kabugun bellı kesımlerde kolonada dönüşmesıyle dış çevre ıle ırtıbatlanmıştır.
Ön bahçede türk mımarısınden esınlenen bır kamelya bulunmaktadır. Mıkroklımanın oluşturulmasında peyzaj ve su elemanı yaygın bıçımde kullanılmış ve tesıs mımarı aydınlatma ıle desteklenmıştır.

1990 senesınde hızmete gıren tesısımız dıplomatık şehrın en beğenılen temsılcılıklerınden bır tanesı olarak algılanmaktadır. Tc rıyad büyükelçılığı ağa han mımarlık ödüllerıne aday gösterılmıştır.





 « Gerı