KAYSERİ HİLTON BİNASI, KAYSERİ, TÜRKİYE


Selçuklu mimarisinin önemli odaklarından mimar sinan’ın memleketi kayseri ilimiz, kapadokya turistik bölgesine hizmet veren hava kapısıydı. Erciyes, dağ turizminin açılmasıyla daha da önem kazanan anadolumuzun bu mutena vilayetinin nitelikli bir konaklama tesisi olamamıştı. Turistler, sanayi için yurt içi ve dışından gelen misafirler çağdaş konaklama imkanları ararlarken, kayserili aileler düğün ve büyük toplantıları için çevre illerin otellerine gidiyorlar, davetlilerini vasıtalarla götürüp getiriyorlardı. Erciyes üniversitesinin, ticaret ve sanayi odalarının fonksiyonlara destek olabilecek çağdaş toplantı ve konferans imkanı da mevcut değildi.

Yerel bir şirket tarafından büyükşehir belediyesinden satın alınan, cumhuriyet meydanı, istasyon caddesi, mimar sinan parkı arasında kalan ve şehrin kalbi cumhuriyet meydanına cepheli 7000 m2 arsa üzerinde yer alan otel-çarşı-büro projesi 5 ayrı mimarın 8 teklifi arasından seçilmiştir. Eğrisel hatları ve kademeli yükselişi ile erciyes dağının silüetine atıf yapan bina meydandan itibaren kaskadlar halinde üç yönde geri çekilerek yükselmektedir. Tesis içte ve dışta selçuklu mimarisinden vurgular ile tezyin edilmektedir. Otelin ana girişi mimar sinan parkı tarafında yer almakta ancak yapıyı baştan başa kateden butiklerle bezenmiş bir iç yol ana giriş ve lobiyi istasyon caddesine taşımaktadır.

Otelde 215 oda, 8 suit ve 1 kral dairesi bulunmaktadır. 2 adet 400 er kişilik birleşebilir balo salonu ve çeşitli lokantaları ile gurmelere de hitap eden beş yıldızlı otel sporseverler için kapalı yüzme havuzu ve fizik kondisyon imkanları, işadamları için toplantı salonlarını içermektedir. Çatı terasında roof restoran-bar şehrin ve muhteşem erciyes’in panoramik manzarasını vermektedir.

Tesisin toplam inşaat alanı 45.000 m2 ye yaklaşmakta, zemin, asma ve birinci kat seviyelerinde meydan tarafında yürüyen bantlarla irtibatlanmış 7.000 m2 alanlı çok katlı mağaza bulunmaktadır. İstasyon caddesi tarafında ayrıca bir de büro binası yer almaktadır. Bu seviyelerde her katta üç ayrı organizma ayrı ayrı dünyalarda işlev vermektedir.

Bodrum katlarda diskotek, otel ve çarşı için ayrı ayrı garajlar yer almakta, büyükşehir belediyesi tarafından mimar sinan parkı tarafına inşa edilen yeraltı garajı bu bakımdan tamamlayıcı olmaktadır.
Büyük usta mimar sinan’ın park içindeki muhteşem heykeli ve onur eseri kurşunlu camii ile bir üçgen teşkil eden yapıt, cumhuriyet meydanı tarafında meşhur saat kulesi ve kayseri kalesine bakmaktadır.

Kayseri hilton, ayrıca seçkin meslekdaşlarımız rahmetli mimar vedat dalokay’ın kocasinan belediye binası, rahmetli mimar merih karaaslan’ın defterdarlık ve vilayet yapıları arasında kalmaktadır.





 « Gerı