SİYASİ PARTİ GENEL MERKEZ BİNASI, ANKARA, TÜRKİYE


MILLIYETCI HAREKET PARTISI
GENEL MERKEZ TESISLERI


Milliyetci Hareket Partisi yeni genel merkezi Ankara, Balgat'ta Atif Ceyhun Kansu caddesine cepheli mulkiyeti partiye ait 4000 m2 lik bir arsa üzerine insa edilmistir.

Tesis yarisi zemin ustunde, yarisi zemin altinda 5 kat 10.000 m2 olmak uzere toplam 28.000 m2 kapali insaat alanini icermektedir.

Yüksek teknoloji (high tech) uslubunda projelendirilen MHP Genel Merkez Binasi, diger taraftan, icte ve dista milli mimarimizin ozgun ogeleriyle bezenmis, eski ile yeniyi kucaklastiran hassas bir denge icinde sentezlenmistir.

Bina programinda siyasi parti genel merkez islevlerine ilaveten kultur ve san'at mekanlari agirlikli olarak kullanilmistir. Sergi holleri, muze, 700 seyirci kapasiteli çok amacli konferans salonu bunlardan bazilaridir. Ayrica, yapinin cesitli kademelerinde sosyal icerikli mekanlar ongorulmustur.

Akilli bina teknolojisinde tasarlanan yapi ozurlulerin her noktaya ulasabilmelerine olanak tanimaktadir.

1. ve 2. bodrum katlar cadde yonunde toprak altinda kalirken parselin meyilli zemini nedeniyle Konya yolu istikametinde isik alabilmektedir. Bu iki katta oditorium parter ve terasi ve fuayeleri bulunmakta, bunlar çay kahve salonu muze, kutuphane ve mescid ile desteklenmetedir. 3. bodrum kat tesisat ve depolara ayrilmistir. 4. ve 5. bodrum katlar kapali garaj olarak duzenlenmistir.

Bina ustten bakildiginda 3 'hilal' i andiran 9, 12 ve 15 katli 3 daire yayi bicimindeki buro kitlesinin tarif ettigi orta avlu (klimatize atrium) etrafinda sekillenmektedir. Buro kitleleri bazi katlarda atriumu karsidan karsiya kateden koprulerle birbirine iliskili kilinmistir. Atrium'un catisi ise bahce olarak duzenlenmektedir.

Ortadaki 9 kat yüksekliğindeki üçgen avlu sayesinde bina bir total mekan olarak yaşamakta çailşanlar ve misafirler her noktadan birbirlerini görebilmektedirler. Burada hedeflenen şeffaflik MHP nin Türk siyasetinde oluşturmak istediği bir olgu olarak düşünülmüştür.

İki ana dusey sirkulasyon safti uzerinde zeminden 100 metre yukselikte kafeterya ve bununda terasinda heliport bulunmaktadir. Şaftlar uzerinde goge cikan bu kure segmani 'Yukselen Milliyetcilik’ kavramini simgelemektedir.

Genel baskanlik makami manzara istikametinde dort katli, dairesel biciminde Turk-Osmanli mimarisini animsatan sadirvan cati ile ortulmektedir. Baskanlik makaminin zemin kati direkler ustunde baskanlik giris lobisini barindirmakta, baskanlik araci bu noktaya kadar yaklasabilmektedir. Bu bolumde, zeminde giris, birinci katta bekleme lobisi ikinci katta genel baskanlik makami, ucuncu katta baskanlik toplanti suiti, cati altinda da ozel yemek salonu bulunmaktadir.

Genel baskan makamina gerekse bina icinden, gerekse ana binaya girmeden dogrudan disarindan, ve nihayet bodrum katttaki garajdan ulasabilmektedir.

Baskanlik kitlesinden bina icine cesitli kopru baglantilari yapilmistir. bunlardan bir tanesi misafirlerin gelisini, digeri ise genel baskanligin ana bina ile iliskisini saglamaktadir. Genel baskan makamindan dogrudan MKYK merkez karar ve yurutme kurulu toplanti salonuna ve basin merkezine dogrudan gecebilmektedir. basin mensuplari icin binada doyurucu çalisma mekanlari bulunmaktadir. Ana giris ve baskanlik protokol girisine ilaveten basininda kullanabilecegi ozel bir giris bu amacla duzenlenmektedir.

MHP Genel Merkezinin mimari projeleri 1995 yilinda MHP nin ebedi lideri merhum Alpaslan Turkes’in direktifleriyle başdanişmani mimar-kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafindan 3 alternatif olarak hazirlanmistir. Teklif projeler Parti Merkez Yürütme Kurulu tarafindan incelenmiş ve oylanmiş, rahmetli Başbuğ’un da tercihi olan proje ezici bir çogunlukla seçilmiştir. Genel merkez Başbuğ’un zamansiz kaybindan sonra proje müellifi Ahmet Vefik Alp’in denetim ve gözetiminde inşa edilmiştir.

PROFESÖR
DR. AHMET VEFIK ALP
YÜKSEK MÜHENDIS
MIMAR
KENTBILIMCI





 « Gerı