ZEYTİNBURNU ULUSLARARASI TURİZM VE TİCARET MERKEZİ, İSTANBUL, TÜRKİYE


Sirkeci-florya sahilyolunun zeytinburnu kesiminde eski çimento fabrikasının bulunduğu 40.000 m2' lik arsa önden sahilyoluna 220 mt, arkadan da demirhane caddesine163 mt cephe almaktadır.

Yapı +0.00 kotu üzerinde yaklaşık 150.000 m2, +0.00 kotu altında yaklaşık 150.000 m2 olmak üzere yaklaşık 300.000 m2 kapalı alana haizdir. +0.00 kotu demirhane caddesinden algılandığından +0.00 kotu altı 3 kat denize doğru açılmaktadır. Sahil yolunun altından denize geçiş imkanı olup, deniz kenarında bazı tesisler gerekli izinler alınarak yapılabilecektir. Bodrum katlarda en az 2500 araçlık alan kapalı otoparka ayrılmıştır. +0.00 kotu altında alışveriş merkezi, fuar alanı, televizyon stüdyoları, spor merkezi, yeme içme tesisleri, müzikhol gibi fonksiyonlar düşünülmektedir. Alışveriş merkezi +0.00 kotu üstünde bir cam atriumla sınırlanmakta, üstü bir çadır strüktürle kapanmaktadır. +0.00 kotu üstünde 3 kule olarak 24 kata yükselen bloklar üstte kareye tamamlanmakta ve burada kullanım alanı yaklaşık 7000 m2 olan biri piramidal 3 kat oluşmaktadır. Yol tarafındaki çelik ayakların içinden expres-panoramik asansörler doğrudan bu katlara servis yapmaktadır. Kulelerde; konut, otel, işyeri gibi fonksiyonlar mümkündür. Ayrıca kongre merkezi tipinde de düzenlemeler yapmak olanaklıdır.

Projenin bulunduğu alan daha önce temizlenen tabakhaneleri de dikkate aldığımızda istanbul' un bundan sonraki gelişme odağı olabilecek bakir bir bölgedir. Kıyı kesiminde bulunan eski kum iskeleleri bugün turistik liman olarak salı pazarını desteklemektedir. Ayrıca bölgeye istanbul' un metro sistemi de ulaşacaktır. Hava limanı ile şehir merkezi ortasında oluşu olumlu bir noktadır. Bu bölgeden hipodrom yanından yeni açılan bir ana arter e5' e bağlantı kurmaktadır. İstanbul' a deniz girişlerinde istanbul' un çağdaş sembolü olarak algılanmakta, yapının istanbul' u simgeleyen bir imaj olacağı düşünülmektedir.





 « Gerı